Deel l


Hoogtepunten in 2019

Skills Heroes

Een van de activiteiten die uitstekend passen bij de programmalijn talentontwikkeling uit het kwaliteitsplan zijn de wedstrijden van Skills Heroes. Het HMC strijdt mee om podiumplaatsen op nationaal en internationaal niveau. In 2019 stonden vijf HMC’ers in de finale van Skills Heroes. En voor het eerst in de geschiedenis heeft in 2019 een HMC’er gewonnen bij de wereldkampioenschappen Cabinetmaking. In het Russische Kazan kreeg student Guus van Velthuijsen de gouden medaille uitgereikt.

Het programma met workshops en trainingen dat het HMC studenten aanbiedt ter voorbereiding op de wedstrijden is de afgelopen jaren steeds professioneler geworden. Deelnemers leren veel meer dan vakmanschap. Bij de opleidingen Meubel en Interieur wordt bekeken hoe meer studenten hiervan kunnen profiteren.

Voor het eerst in de geschiedenis heeft in 2019 een HMC’er gewonnen bij de wereldkampioenschappen Cabinetmaking!

Projectbureau

De projectbureaus van HMC Amsterdam en Rotterdam hebben in 2019 uitdagende externe opdrachten binnengehaald die het onderwijs voor onze studenten verrijken en hen helpen hun talenten te ontwikkelen.

Drie gemotiveerde derdejaars interieurstudenten (Ann, Ruchama en Hettie) uit Rotterdam hebben gewerkt aan een prachtig ontwerp voor een clubhuis voor de sportvereniging Omnisport2B in Berkel en Rodenrijs. De studenten hebben verschillende opties uitgewerkt en zijn uiteindelijk met de optie Japans modern aan de slag gegaan.

Het Stedelijk Museum in Amsterdam en HMC Amsterdam werken regelmatig samen rond tentoonstellingen. Van 6 april t/m 11 augustus 2019, tijdens de tentoonstelling van Maria Lassnig, hebben de derdejaars studenten van de opleiding Meubelmaken (specialisatie ontwerpen): Storm de Jong, Niels Hoogewerf en Dirk Schoutens hun werk mogen exposeren in het Stedelijk. Geïnspireerd door de kleuren, vormen en thema’s van Lassnig’s werk hebben ze zitmeubilair ontworpen en gemaakt voor de educatieve ruimte bij de tentoonstelling van Maria Lassnig.

Derdejaars studenten van de opleiding Meubelmaken (specialisatie ontwerpen) hebben hun werk mogen exposeren in het Stedelijk Museum.

Digitalisering

Adaptief onderwijs, blended learning, digitaal toetsen, decentraal lesgeven e.d. maken een stormachtige groei door in onderwijsland. Nieuwe technologie is steeds meer een vereiste om onderwijs te bieden waar studenten, docenten en het vakgebied om vragen. Het antwoord op deze vraag is een goed beveiligd, schaalbaar platform dat de nieuwste mogelijkheden biedt. De migratie naar Office 365 is daarom een logische stap geweest, een proces waar het HMC eerder in 2018 al mee begonnen is en waar in 2019 een aantal grote vervolgstappen in zijn gezet. Na afronding van fase 1 (technische implementatie Office 365 platform) in 2018 is de focus in 2019 vooral gericht geweest op fase 2, de adoptie en gebruik van de nieuwe functionaliteiten. Zo is de introductie van Teams als nieuw digitaal platform om samen te werken met collega’s in gang gezet. Op verschillende momenten in het jaar zijn instructies/workshops en trainingen aan de medewerkers gegeven en is alle communicatie omtrent Office 365 gebundeld binnen het nieuwe HMC Intranet.

Met een terugblik vanuit coronatijd en wat dit vraagt aan digitaal onderwijs en digitaal samenwerken, kan geconstateerd worden dat het goed is dat deze ontwikkelingen al eerder in gang zijn gezet.

Met een terugblik vanuit coronatijd kan geconstateerd worden dat het goed is dat deze digitale ontwikkelingen al eerder in gang zijn gezet.

Masterly

Onder de naam Old masters & New masters by HMC presenteerden negen (oud) studenten hun ontwerpen tijdens Salone del Mobile 2019.

Als enige Nederlandse (vak)school voor de woon- en meubelbranche stond het HMC tussen ontwerpers, ambachtelijk producerende bedrijven en ontwerpbureaus in het Palazzo Francesco Turati, onder de titel Masterly – The Dutch in Milano. De presentatie van het HMC viel op, aangezien werk van de oude meester Rembrandt te zien was, in combinatie met prachtig werk van jonge, nieuwe HMC-meesters. Dat het ambacht en vakmanschap niet iets van vroeger is, lieten de HMC’ers zien. Wanneer zij vertelden over hun ontwerp(en) verliet iedere bezoeker met een nog grotere glimlach de ruimte dan waar hij of zij mee binnen kwam.

Trends en innovaties

Trends en innovaties is naast talentontwikkeling en duurzaamheid één van de drie programmalijnen van het kwaliteitsplan.

Het HMC wil beter inspelen op ontwikkelingen in de branches en werkt daarin samen met bedrijven en scholen in het Topcentrum meubelindustrie. Gezamenlijk worden keuzedelen ontwikkeld die gericht zijn op nieuwe ontwikkelingen in de branche. Voorbeelden van keuzedelen die ontwikkeld worden zijn digitale technieken & productie-voorbereiding en experimenteren met materialen & technieken.

Binnen het HMC buigt de werkgroep Nieuwe Technieken zich over vakspecifieke ontwikkelingen binnen de Interieur, Wonen en de Meubelbranche. Zo biedt de werkgroep gedurende het schooljaar o.a. workshops aan voor collega's. Denk hierbij bijvoorbeeld aan VR als ontwerpmiddel, CNC-technieken en 3D-printen.

Als enige Nederlandse (vak)school voor de woon- en meubelbranche stond het HMC in het Palazzo Francesco Turati, onder de titel Masterly – The Dutch in Milano.